dimecres, 4 de setembre del 2013

Tornada al "cole".... en igualtat de condicions?

Setembre no és un mes fàcil per a les famílies..... Per molt que es vigili, a l'agost acabem gastant més del què voldríem (i del què ens convindria) i caiem en l'error de pensar que un cop acabades les vacances, quan tot torni a la normalitat, reduirem despeses.
Fins que arriba la circular de l'AMPA amb el preu dels llibres (la quota de material ja la vam pagar pel juliol), i anem a comprar el material per a l'inici de curs: motxilles (només si és imprescindible; si aguanta la de l'any passat, no se'n compra de nova), estoigs (i tot el què hi va a dins), llibretes, carpetes... I espera't que encara no hem comprat el xandall i les bambes, ni hem posat els pantalons llargs de l'any passat (a veure si encara els poden dur), ni ens hem mirat si aguantarà la jaqueta. Total: un bon ensurt per la butxaca (el que es va inventar allò de la "cuesta de enero", és evident que no tenia canalla, perquè sinó hauria parlat de la "cuesta de septiembre").
Però el problema no és que a mi "em piqui" la butxaca i que hagi de fer equilibris per veure d'on trec els calers per pagar-ho tot (que en tinc 3, i la cosa es multiplica). El problema és que hi ha gent que les passa magres per arribar a finals des mes i directament no pot disposar dels diners de la quota de material (que "s'ha apujat a causa de les retallades del departament", diuen alguns centres) o dels llibres de text (per no parlar del portàtil -que ja no subvenciona ningú- i les llicències dels llibres digitals).
Segurament és fàcil caure en la demagògia (gairebé sempre ho és). Però no em puc estar de pensar que hi ha nens i nenes que, a causa d'això, no comencen el curs en igualtat de condicions que la resta de companys. Nens i nenes que, a més d'arribar a classe sense tot el material (o de tenir-lo tard, un cop han aconseguit l'ajut pertinent -que hauran d'anar a demanar-) segurament "carreguen" altres desavantatges.
Estem fent tot el què podríem (tot el què caldria) per evitar aquesta situació? Realment tota la despesa que han d'assumir les famílies per tornar a l'escola és imprescindible? La situació econòmica del gruix de les famílies és un criteri que es contempli a l'hora de prendre les decisions sobre allò que se'ls demanarà?
Penso que seria molt pertinent que el Departament d'Ensenyament incorporés aquests criteris a les instruccions per als centres de cara al curs vinent. 
Entretant.... feliç tornada al cole!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada