dilluns, 3 de setembre del 2012

Si ets immigrant en situació irregular

Si ets immigrant i estàs en situació irregular (no t'he preguntat per quin motiu.... tant és), des d'abans d'ahir la teva vida és una mica més difícil. I no ho dic per la pujada de l'IVA, que sembla que portarà pel "camí de l'amargura" a tothom (omplir el dipòsit de benzina, per exemple, s'està convertint en un petit drama). Ho dic perquè des del dia 1 de setembre, el govern espanyol ha suprimit l'accés a la sanitat pública a totes les persones que es trobin en situació irregular a Espanya. Sembla ser que gasteu massa. A partir d'ara, si esteu malalts, com a molt, tindreu dret a anar a urgències (primer els de casa, ja ho sabeu). Si no teniu tots els papers, ningú no us demanarà quants anys fa que sou aquí, ni si heu cotitzat mai a la seguretat social, ni per què us trobeu en situació irregular actualment. Simplement, se us acaba de negar un dret que, fins ara, a Espanya, era universal.

El Centro de Estudios y Documentación sobre Racismo y Xenofobia de SOS Racisme a San Sebastian MUGAK, en el darrer número de la seva revista (núm. 59, juny 2012), denuncia com un simple decret-llei buida de contingut el què disposa la Constitució Espanyola: la universalitat de l'assistència sanitària i la igualtat de tots els ciutadans i ciutadanes en l'accés als serveis i prestacions sanitàries. Des d'abans d'ahir, si ets espanyol o espanyola, tens un motiu menys per sentir-te orgullós/a del teu estat.
Però enmig d'aquest desastre, algunes notícies que ajuden a encarar el mes. Catalunya no aplicarà aquest model i mantindrà l'assistència primària a les persones "sensepapers". Això sí: caldrà justificar un mínim de 3 mesos d'estada a Catalunya i una renda mínima. Per tant, si acabes d'arribar, o pel motiu que sigui no has estat empadronat (potser perquè el teu ajuntament t'hi ha posat traves), no tens cap tipus de renda.... t'aconsello que no et posis malalt o malalta, ni tan sols a Catalunya.
L'altra bona notícia és que no tots els professionals de la medicina estan disposats a aplicar una disposició que contravé el jurament hipocràtic. Zulma Sierra em convidava a compartir el video de la campanya de Médicos del mundo al seu bloc "La prórroga". Si ets immigrant, no tens papers i et poses malalt, sempre pots tenir la sort de trobar un equip mèdic que contravenint les diposicions legals estigui disposat a atendre't, només perquè ets una persona malalta. Però no et confonguis: des d'abans d'ahir, no és un dret sinó un privilegi.
Tinc la impressió que tots plegats som poc conscients del debilitament del sistema de drets del nostre país i de la factura que pot passar-nos en el futur.
Si ets immigrant i no tens papers, a mi no em fas nosa. Et convido a lluitar perquè aquest país ens continuï donant motius per estar orgullosos de viure-hi. Benvingut, benvinguda a casa.


Marta Casas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada