dimecres, 21 de març del 2012

Dia internacional contra el racisme i la xenofòbia

El 21 de març de 1960, els carrers de Sharpeville, a Sudàfrica, es van omplir de manifestants. Milers de persones protestaven contra la "llei de passis": una llei aplicada des del s. XIX  que es va mantenir després de l'abolició de l'esclavitud, i que obligava la població negra a disposar d'un passi per anar pel carrer (fins i tot s'havia arribat a detenir persones a la porta de casa seva per no portar-lo). La policia va disparar contra els manifestants, matant 69 persones i ferint-ne gairebé 200 més. Milers de persones van ser empresonades. L'ONU promou la celebració de la Jornada Internacional per l'Eliminació de la Discriminació Racial des del 1966, en aquesta data, per commemorar aquests fets tràgics (més info).

A vegades necessitem que ens recordin com han estat les coses, no fa pas tants anys, per fer-nos càrrec dels riscos que encara vivim. A mi no deixa de sorprendre'm la pervivència del racisme i la insistència en el concepte de "raça" quan, fa dècades, la biologia va descartar taxativament l'existència de diferents races humanes (ja vaig escriure sobre això a "Las razas humanas no existen"). El què és evident és que, més enllà de la ciència i de la raó, perviuen les percepcions, els sentiments i les actituds que justifiquen i perpetuen la discriminació de determinats grups humans. També ara i aquí (en la Catalunya xenòfoba que denunciava fa unes setmanes). També a Tolouse, en l'atac a una escola jueva.
Comença la primavera, arriben les pluges... seria bonic que florís la consciència de la responsabilitat de tots plegats perquè el món sigui un lloc més just.

Marta Casas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada